top of page
1.jpg
Adsız.jpg
2.jpg
4.jpg
5.jpg

MTG PLANLAMA

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Üretimi Amaçlı Ä°mar Planı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Üretimine yönelik tesislerin (güneÅŸ enerjisi veya rüzgar enerjisi gibi elektrik üretim santralleri) çevre mevzuatı ve diÄŸer ilgili mevzuatta öngörülen kurallar dikkate alınarak; iÅŸlevleri, yer seçimi, büyüklüÄŸü, kapasitesi, koruma bandı ve güvenlik tedbirleri gibi planlamaya esas olabilecek bilgi ve belgelerin bir bütün olarak deÄŸerlendirilerek hazırlandığı planlardır.

 

Yatırımcıya yatırım yapmak istediÄŸi alana iliÅŸkin en üst ölçekten en alt ölçek plana kadar gerekli planlar konusunda danışmanlık hizmeti, alınması gereken tüm kurum görüÅŸlerine iliÅŸkin müÅŸavirlik hizmeti ve vaziyet planları konusunda da mimari destekler saÄŸlanmaktadır. 

MTG PLANLAMA

Plan DeÄŸiÅŸiklikleri

Plan ana kararlarını, sürekliliÄŸini, bütünlüÄŸünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak parsel ve ada bazında yapılan plan düzenlemeleridir.

MTG PLANLAMA

Kıyı Alanlarının Planlanması

3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında olan deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliÄŸinde bulunan sahil ÅŸeritlerini kapsamaktadır. Bu alanların doÄŸal ve kültürel özelliklerini gözeterek korumak ve  kamu yararı esas alınarak kullanımına açık hale getirmek amacıyla yapılan planlardır.

 

3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamındaki bu alanlara iliÅŸkin hazırlanacak imar planı ve proje çalışmalarında, ilgili kurum ve kuruluÅŸlardan görüÅŸlerin toplanması vb. tüm iÅŸ ve iÅŸlemlerin takibi konusu, araÅŸtırma deÄŸerlendirme sentez çalışmalarına esas olarak hazırlanan Kıyı Planlarının onay sürecine kadar iÅŸlerin takibi, kentsel tasarım projelerinin hazırlanması iÅŸleri yapılmaktadır.

MTG PLANLAMA

Uygulama İmar Planı

Nazım imar planı ilke ve esaslarına uygun olarak yörenin koÅŸulları ve planlama alanının genel özellikleri, yapının kullanım amacı ve ihtiyacı, eriÅŸilebilirlik, sürdürülebilirlik ve çevreye etkisi dikkate alınarak;  yapı adaları, farklı kullanımlar, yapı nizamı, bina yüksekliÄŸi, taban alanı katsayısı, kat alanı kat sayısı veya emsal, yapı yaklaÅŸma mesafesi, ön cephe hattı, ifraz hattı, kademe hattı, ada ayrım çizgisi, taşıt, yaya ve bisiklet yolları, ulaşım iliÅŸkileri, parkları, meydanları, kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanlarını, gerektiÄŸinde; parsel büyüklükleri, parsel cephesi ve derinliÄŸi, arka cephe hattı, yol kotu ve bu kotun altındaki kat adedi, bağımsız bölüm sayısı gibi yapılaÅŸma ve uygulamaya iliÅŸkin kararları, uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diÄŸer bilgileri ayrıntıları ile gösteren ve varsa kadastral durumu iÅŸlenmiÅŸ olarak 1/1.000 ölçekte onaylı halihazır haritalar üzerinde, plan notları ve ayrıntılı raporuyla bir bütün olarak hazırlanan planlardır.

 

Nazım ve uygulama imar planı çalışmaları kentlerin nihai fiziki, ekonomik ve sosyal yapılarının ÅŸekillendiÄŸi planlar olup her iki ölçekteki planlar bir arada yürütülmekte, tümdengelim ve tümevarım yöntemleriyle bu planlar sonuçlandırılmaktadır. Uygulama imar planı sonrası gerekli görülen alanlarda uygulamaya yönelik kentsel tasarım çalışmaları da yapılmaktadır.

MTG PLANLAMA

Nazım İmar Planı

Mevcut ise çevre düzeni planının genel ilke, hedef ve kararlarına uygun olarak, arazi parçalarının genel kullanış biçimlerini, baÅŸlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoÄŸunluklarını, çeÅŸitli kentsel ve kırsal yerleÅŸme alanlarının geliÅŸme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanlarını, ulaşım sistemlerini göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere, varsa kadastral durumu iÅŸlenmiÅŸ olarak 1/5.000 ölçekte, BüyükÅŸehir Belediyelerinde 1/5000 ile 1/25.000 arasındaki her ölçekte, onaylı halihazır haritalar üzerine, plan notları ve ayrıntılı raporuyla bir bütün olarak hazırlanan planlardır.

MTG PLANLAMA

Turizm Merkezi Planları ve Turizm Amaçlı Planlar

Tarihi ve kültürel deÄŸerlerin yoÄŸun olarak yer aldığı ve/veya turizm potansiyelinin yüksek olduÄŸu kentsel ve kırsal alanları korumak, geliÅŸtirmek, sektörel kalkınmayı ve planlı geliÅŸimi saÄŸlamak amacıyla hazırlanan planlardır. Sınırları CumhurbaÅŸkanı kararıyla tespit ve ilan edilen bölgeler (Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma ve GeliÅŸim Bölgeleri) ile kültür ve turizm koruma ve geliÅŸim bölgeleri içinde veya dışında, öncelikle geliÅŸtirilmesi öngörülen; yeri, mevkii ve sınırları CumhurbaÅŸkanı kararıyla tespit ve ilan edilen; turizm hareketleri ve faaliyetleri yönünden önem taşıyan Turizm Merkezi dahilindeki alanlarda, koruma-kullanma dengesi içinde, sürdürülebilir bir turizmin geliÅŸimine yönelik yapılan planlardır.

​

Firmamız bu alanlarda koruma kullanma dengesi içinde sürdürülebilir bir turizmin geliÅŸmesine öncülük edecek çalışmalar yürütmektedir. Bu alanlara iliÅŸkin detaylı araÅŸtırma ve deÄŸerlendirme çalışmaları sonrasında projeler üretilmektedir.

MTG PLANLAMA

Koruma Amaçlı Ä°mar Planı

3386 ve 5226 sayılı Kanunlar ile deÄŸiÅŸik 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca belirlenen sit alanlarında, alanın etkileÅŸim geçiÅŸ sahasını da göz önünde bulundurarak, kültür ve tabiat varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doÄŸrultusunda korunması amacıyla ekolojik, tarihi, doÄŸal, mimari, demografik, kültürel, sosyo-ekonomik, mülkiyet ve yapılaÅŸma verilerini içeren alan araÅŸtırmasına dayalı olarak; hali hazır haritalar üzerine hazırlanan planlardır. Bu planlar; koruma alanı içinde yaÅŸayan hane halkları ve faaliyet gösteren iÅŸ yerlerinin sosyal ve ekonomik yapılarını iyileÅŸtiren, istihdam ve katma deÄŸer yaratan stratejileri, koruma esasları ve kullanma ÅŸartları ile yapılaÅŸma sınırlamalarını, saÄŸlıklaÅŸtırma, yenileme alan ve projelerini, uygulama etap ve programlarını, açık alan sistemini, yaya dolaşım ve taşıt ulaşımını, altyapı tesislerinin tasarım esaslarını, nüfus yoÄŸunluÄŸunu ve parsel tasarımlarını, yerel sahipliliÄŸi ve uygulamanın finansmanı ilkeleri uyarınca katılımcı olan yönetim modellerini de içerecek ÅŸekilde hazırlanan; hedefler, araçlar, stratejiler ile planlama kararları, tutumları, plan notları ve açıklama raporu ile bir bütün olan nazım ve uygulama imar planlarıdır.

 

Koruma Amaçlı Ä°mar Planları; klasik imar planı çalışmalarından farklı olup, Kentsel Sit, Arkeolojik Sit, Tarihi Sit, DoÄŸal Sit veya karma sit alanlarına yönelik hazırlanan planlardır.  Bu plan kapsamında; farklı disiplinlerin (sosyolog, arkeolog, sanat tarihçisi vb.) bir araya gelerek ekip halinde çalıştığı ve ülkemizin tarihsel, kültürel, sosyo-ekonomik, doÄŸal deÄŸerleri açısından mevcut potansiyelinin ortaya çıkarılarak kent ekonomisine katkı saÄŸlayan bir deÄŸer haline getirildiÄŸi çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca ilgili idareler (belediye vb.) ile koruma kurulu veya tabiat varlıklarını koruma komisyonları arasında koordinasyon saÄŸlanması, yürütmenin ve uygulamanın doÄŸru ve aksamadan yapılabilmesi ve alanın efektif kullanılabilmesi amacıyla uzun vadeli, alan yönetim planları da oluÅŸturulmaktadır.

​​

NC32.tif
bottom of page